Παιδική Βαρηκοΐα
Παιδική Βαρηκοΐα
Εάν υπάρχει διάγνωση βαρηκοΐας για το παιδί σας, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πολλοί γονείς με παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, οι οποίοι μάλιστα έχουν δει ότι πλέον υπάρχουν αξιόλογες λύσεις, χάρη στα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας. Το παιδί σας μπορεί να απολαύσει την ομορφιά των ήχων.
Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την ακοή του παιδιού σας, είναι πολύ σημαντικό να το δείτε το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις στην ομιλία του παιδιού σας. Το να βάλεις ένα ακουστικό βαρηκοΐας στο παιδί σας μπορεί στην αρχή να φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά με τη βοήθεια του ειδικού ακοολόγου ακοοπροσθετιστή και τη σύγχρονη τεχνολογία θα διαπιστώσετε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι εύκολα στη χρήση και τη φροντίδα.
Η Ακοή στα Παιδιά σας
Για να καταλάβουμε την απώλεια της ακοής του παιδιού πρέπει να γνωρίζουμε απαραίτητα ποια θα είναι η ομιλία του παιδιού σας σε κάθε ηλικία. Δηλαδή να γνωρίζουμε ποιες είναι οι γλωσσικές του δεξιότητες. Προβλήματα ακοής στα παιδιά μπορεί να υπάρχουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση, καθώς και αργότερα, όταν θα είναι μεγάλα παιδιά. Ακόμη και το αγέννητο παιδί στη μήτρα αντιλαμβάνεται ήχους από τον έξω κόσμο. Αυτό συμβαίνει την 24η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο η ακοή του ωριμάζει πλήρως μόνο μετά τη γέννηση. Η αντίληψη των ακουστικών σημάτων είναι απαραίτητο για την ομιλία του παιδιού και βέβαια για την ανάπτυξη του αισθητηρίου της ακοής. Στις πρώτες του ημέρες όλα τα παιδιά στον κόσμο παρουσιάζουν περίπου τα ίδια φωνητικά σχήματα λόγου. Στην ηλικία των τεσσάρων με έξι μηνών αρχίζει να επηρεάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του λόγου. Μετά τον έκτο μήνα αρχίζει το 2ο στάδιο ανάπτυξης του λόγου. Τα παιδιά αρχίζουν να γνωρίζουν τη δική τους φωνή και έτσι αρχίζουν να πειραματίζονται με την ομιλία. Εάν ένα παιδί δεν αρχίζει να παίζει με τους ήχους και να λέει κάποιες συλλαβές σε αυτή την ηλικία, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ακοής. Ακόμη και ήπια να είναι αυτή η απώλεια τότε το παιδί μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του στο να πειραματίζεται με διαφορετικούς ήχους. Το να ακούει ήχους είναι σημαντικό όχι μόνο για την ανάπτυξη του λόγου αλλά συνδέεται και με την πνευματική και προσωπική του ανάπτυξη. Η φωνή του γονέα ακούγεται σα μελωδία. Για να εξασφαλιστεί μια καλή αρχή στη ζωή του είναι σημαντικό να διαγνωστεί η απώλεια της ακοής σε πρώτο στάδιο.
Γέννηση έως 3 μήνες: το μωρό κοιμάται ήσυχα, ξυπνάει μόνο σε ξαφνικούς θορύβους (70-80 db).
3-6 μήνες: το παιδί κινείται ή κινεί τα μάτια του και γυρίζει το κεφάλι του για να ψάξει την πηγή του ήχου, αντιδρά με την φωνή της μητέρας του και κάνει διάφορους ήχους ή αλλάζει τον τόνο της φωνής του. Του αρέσουν τα παιχνίδια που κάνουν κρότο. Συνειδητοποιεί το περιβάλλον και αντιλαμβάνεται πρόσωπα και γεγονότα. 40-60 db
6-10 μήνες: το παιδί γυρίζει και προσπαθεί να βρει τις πηγές του ήχου ακόμη και εκτός οπτικού πεδίου. Αντιδράει όταν το φωνάζεις με το όνομά του, όταν χτυπάει το τηλέφωνο. Καταλαβαίνει το όχι και άλλες συχνά χρησιμοποιημένες λέξεις, όπως επίσης και καταλαβαίνει τη διαφοροποίηση μεταξύ λέξεων και μουσικής 30-40db.
10-15 μηνών: το παιδί βρίσκει με σαφήνεια τους απομακρυσμένους ήχους αρχίζει να μιμείται ήχους και απλές λέξεις και μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών ήχων, συμπεριλαμβανομένων των φωνηέντων και συμφώνων. Τα μωρό δείχνει να έχει την ικανότητα να απορροφήσει παθητικά πληροφορίες και γεγονότα 30-40 db.
15-18 μηνών: το παιδί μπορεί να ακούσει και να αντιδράσει στο να το φωνάζουμε από ένα άλλο δωμάτιο. Ακούει την φωνή του φυσιολογικά και έτσι αρχίζει να σχηματίζει τις πρώτες λέξεις. Μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες χωρίς να του δείχνεις και χωρίς να υπάρχει φωνή. Αναγνωρίζει πρόσωπα, μέρη του σώματος ή παιχνίδια όταν του το ζητήσεις. Επίσης κινείται στο ρυθμό της μουσικής 10-20 db.
Συμπτώματα Απώλειας Ακοής των Παιδιών
Η απώλεια ακοής σε παιδιά μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους και να είναι σε διάφορους βαθμούς. Υπάρχει ένας αριθμός τυπικών συμπτωμάτων: 1. Μήπως οι γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας φαίνονται να είναι καθυστερημένες για την ηλικία του; 2. Μήπως το παιδί σας έχει πρόβλημα να κατανοεί σωστά την ομιλία; 3. Μήπως το παιδί σας συμπεριφέρεται αφύσικα σε δυνατούς ήχους ή κοιμάται ακόμη και σε μεγάλες εντάσεις; 4. Μήπως το παιδί σας έχει δυσκολία στο να μιμείται ήχους ή δεν μπορεί εύκολα να εντοπίσει ήχους; 5. Αισθάνεστε ότι το παιδί σας κλείνεται στον εαυτό του και δε συμμετέχει σε ομάδες; Έχει το παιδί σας ή είχε συχνές λοιμώξεις του αυτιού;
Αν απαντήσετε ναι σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις, υπάρχει μια πιθανότητα το παιδί σας να έχει κάποια απώλεια ακοής. Σας συστήνουμε να κάνετε έναν έλεγχο σ’ έναν ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η πιθανή απώλεια ακοής του παιδιού σας γρήγορα προκειμένου να αποφευχθούν δυσκολίες στην εκμάθηση της γλώσσας και της μάθησης. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί τόσο πιο γρήγορα θα παρθούν μέτρα, ώστε το παιδί σας να απολαύσει τους ήχους.