Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Όταν κάποιο τμήμα του αυτιού δε λειτουργεί καλά, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η μείωση της ακοής μας. Παρακάτω θα περιγράψουμε μερικές παθήσεις στο αυτί μας που μπορεί να προκαλέσουν βαρηκοία. Όταν έχουμε κάποια βλάβη στο έξω ή μέσω αυτί τότε έχουμε τη λεγόμενη βαρηκοία αγωγιμότητας. Ο ήχος εμποδίζεται καθώς κινείται μέσω του έξω ή μέσω αυτιού. Καθώς ο ήχος δε μεταδίδεται σωστά, η ηχητική ενέργεια που φθάνει στο έσω αυτί είναι δύσκολη ή τέλος πάντων χαμηλή. Η βαρηκοια αγωγιμότητας μπορεί να προκληθεί από κάποιο υγρό που υπάρχει στο αυτί από ποσότητας σμήγματος στον ακουστικό πόρο, βλάβη στα οστάρια του μέσω αυτιού, διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης.

Ανεξάρτητα από την εμφάνιση τους όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας  έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Είναι φτιαγμένα  για  να αυξήσει επιλεκτικά  την ένταση  στους ήχους που θέλει να ακούσει . Ετσι μπορεί  να κάνουν τους απαλούς  ήχους ακουστούς, ενώ την ίδια στιγμή κάνει τους δυνατούς  ήχους μέτριους , ώστε να ακούγονται  άνετα. Με την τεχνολογική πρόοδο πολλά ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να προγραμματιστούν ώστε να ανταποκρίνονται  διαφορετικά στους επιμέρους ήχους και απλά να τους συμπληρώσει.

Κανένα ακουστικό δεν μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα ακοής ή να αποκαταστήσει την φυσιολογική ακοή, αλλά  έχουν σχεδιαστεί   για να παρέχουν ενίσχυση  έτσι ώστε το παιδί σας να ακούσει και να κατανοήσει καλύτερα.

Νευροαισθητήριος Βαρηκοΐα

Εδώ τα ηχητικά κύματα κινούνται κανονικά μέσω του έξω και μέσω αυτιού,αλλά το έσω αυτί δε συλλαμβάνει τις δονήσεις ή αδυνατεί να στείλει τις δονήσεις στον εγκέφαλο. Η νευροαισθητήριος βαρηκοία μπορεί να προκληθεί από κάποιο νόσο, πολύ δυνατό θόρυβο ή από τη γύρανση. Συνήθως εμφανίζεται και στα δύο αυτιά.

Κάποιες ενδείξεις είναι:

  • Αντίληψη της ομιλίας και άλλων ήχων με παραμόρφωση ή χωρίς ευκρίνεια.
  • Δυσκολία να ακούσουμε συγκεκριμένους τόνους συνήθως υψηλών συχνοτήτων.
  • Ύπαρξη εμβοών.

Μικτή Βαρηκοΐα

Εδώ έχουμε βλάβη και στο έξω αλλά και στο μέσω αυτί. Ο ήχος δε μεταδίδεται στο έσω αυτί δεν ανιχνεύονται και έτσι δεν περνάνε στον εγκέφαλο.

Κεντρική Βαρηκοΐα

Εδώ έχουμε βλάβη είτε στο ακουστικό νεύρο είτε στα ακουστικά κέντρα. Ο ήχος μεταδίδεται κανονικά μέσω των τριών τμημάτων του αυτιού αλλά το ακουστικό νεύρο δε μεταδίδει τους ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο ή τα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου. Κάποια ένδειξη είναι να αντιλαμβάνεται κάποιος τους ήχους αλλά χωρίς να μπορεί να τους κατανοεί.