Οδηγίες για καλύτερη ακοή

Οδηγίες για καλύτερη ακοή

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Από όλα τα παραπάνω πιστεύω τώρα ότι είστε πιο ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ακοής σας. Μην περιμένετε, όσο πιο γρήγορα φορέσετε ένα ακουστικό τόσο πιο εύκολο γίνεται. Η προσαρμογή του οργάνου της ακοής σε ένα ακουστικό, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό γιατί ο εγκέφαλος απλά ξεχνάει πως να ακούει κανονικά.

Παρακάτω θα παραθέσω έναν οδηγό που ελπίζω να σας βοηθήσει.

Πρώτα απ΄ όλα βρείτε κάποιον επαγγελματία που ασχολείται ειδικά με αυτό το κομμάτι. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας Ωτορινολαρυγγολόγος, ένας ακουολόγος.

Θα εξετάσουν τα αυτιά σας για πιθανές φυσικές αιτίες απώλειας της ακοής, όπως π.χ. αν έχει κερί το αυτί σας ή αν υπάρχει κάποια λοίμωξη ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης θα γίνει ένα τεστ ακοής για να μετρήσουν τι απώλεια υπάρχει και σε ποιες συχνότητες. Επίσης σημαντικό να γίνει μια ομιλητική ακοομετρία. Η όλη διαδικασία είναι εύκολη, δεν πονάει και δεν αργεί. Μόνο έτσι θα βρεθεί κάποια λύση που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Επίσης μη διστάσετε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση όσο απλή και να είναι.

Επιλέξτε το ακουστικό που θα βάλετε. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων ο ακοοπροσθετιστής θα σας προτείνει κάποιες λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις προσωπικές σας ανάγκες. Μη διστάσετε να κάνετε την έρευνά σας, καθώς και για τις διαθέσιμες λύσεις και ίσως συγκρίνετε τις τιμές και σε άλλα καταστήματα. Επίσης ρωτήστε για τα χρήματα που καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας σας. Αν επιλέξετε κάποιο ακουστικό που μπαίνει μέσα στο αυτί θα χρειαστεί να σας πάρουν ένα αποτύπωμα, το οποίο θα είναι ακριβές αντίγραφο του αυτιού σας. Αυτό θα σταλεί στην εταιρεία που θα κατασκευάσει το ακουστικό.
Έπειτα από λίγες ημέρες το ακουστικό θα είναι έτοιμο. Το επόμενο ραντεβού στον ακοοπροσθετιστή σας θα είναι για να προγραμματίσει το ακουστικό. Ο προγραμματισμός γίνεται με έναν υπολογιστή με βάση το ακοόγραμμα και τις δικές σας παρατηρήσεις. Ο ακοοπροσθετιστής θα σας διδάξει πώς να λειτουργήσετε το ακουστικό σας και πώς θα ακούτε καλύτερα σε διαφορετικό περιβάλλον. Επίσης θα σας δείξει πώς θα τοποθετείτε και πώς θα αφαιρείτε το ακουστικό από το αυτί σας με ασφάλεια. Φορέστε τα νέα ακουστικά για λίγες ημέρες στο δικό σας χώρο (σπίτι), στο δικό σας περιβάλλον. Μπορείτε επίσης να κρατήσετε κάποιες σημειώσεις και να καταγράψετε τις πρώτες εντυπώσεις για κάποιους ήχους που μπορεί να σας ενοχλούν. Με τις παρατηρήσεις σας σε επόμενο ραντεβού με τον ακοοπροσθετιστή σας θα μπορείτε να αλλάξετε κάποιες ρυθμίσεις έτσι ώστε να ακούτε ακόμη καλύτερα. Μαθαίνοντας να ακούτε με ακουστικά βαρηκοΐας χρειάζεται κάποιος χρόνος και σίγουρα υπομονή στην αρχή. Μπορεί να χρειαστεί να θυμηθείτε κάποιους ήχους που δεν ακούγατε για καιρό. Επίσης θα πρέπει να μάθετε να αγνοείτε έντονους ήχους ακριβώς όπως κάνατε όταν είχατε φυσιολογική ακοή. Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές και να μην περιμένουμε το 100 τοις εκατό της ακοής σε κάθε κατάσταση. Τα δικά σας σχόλια θα βοηθήσουν τη βέλτιστη ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας σας. Ο ακοοπροσθετιστής σας θα αναθέσει σε σας και θα σας δείξει το καθαρισμό και την φροντίδα των ακουστικών σας καθώς και την ορθή χρήση της μπαταρίας.